Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2010 11:03 - Интелигентността, не значи знания, а ум...
Автор: allbu Категория: Други   
Прочетен: 7073 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 07.12.2010 12:16


Интелигентност- потенциалната способност на един съзнателен индивид да прави изводи, върху дадена информация. Степента на интелигентност не зависи само от количеството  знания, натрупани от индивида. Важно е да се отбележи един сериозен проблем, който съществува в нашето общество. Често хора, видимо начетени, парадиращи с куп прочетени книги, се оказват просто "сборници" пълни с информация, която не биха могли да използват, ако се наложи.
  За какво биха ни служили купищата знания в определена област, ако не успяваме да ги обвържем дори с елементарни човешки нужди?
 Интелигентността е като таланта, или я имаш или не. Интелектът се придобива и то в определена област. Може да бъдеш професор по химия, примерно, но това не означава, че ставаш за политик, литератор, или за математик... Дори и тези области да ти се отдават по малко, или да си научил наизуст безброй определения и термини, това не може да ти даде свобода на мисълта. Интелигентността може да се нарече условно и " свободен полет на мисълтта " . Ако не притежаваш сободомислие, ако не успяваш да реагираш бързо и адекватно на момента, от каква полза биха били знанията, от учебниците...?
  Интелигентността, това не са безсмислено натрупана информация, а природна дарба. Човек не може с четене да придобие интелигентността, да, може да я развие с получените знания, но като цяло - тя е качество, с което се раждаме (макар да се смята, че се раждаме с чиста душа, така наречената табула раса). Безспорен е и фактът, че ако умът не се развива закърнява, най- вероятно същото се случва и с интелигентността. Без набавянето на нова информация и използването на вече наличната, най- вероятно и интелигентността ще заспи...
  Има различни видове интелигентност:

    * пространствена – например: добра ориентация в непозната местност, лесно решаване на пространствени задачи. (Тя не може да бъде развита, научавайки карти на наизуст,примерно)
    * логическа – Шерлок Холмс (Ако беше толкова лесно да бъде придобита всички бихме били като него)
    * двигателна – балерини и спортисти ( Нима всяко малко момиченце, което е записано на уроци по балет става балерина, или всяко момченце, може да е велик футболист - това е се достига, благодарение на таланта и упоритостта им. Именно талант може да бъде наречена интелигентността.)
    * словесна – поети и писатели. (Дали всеки от нас, ако седне да пише поезия и проза, може да достигне нивото на гении като Яворов, Достоевски, Лермонтов, Пушкин, Вазов и Ботев...?

  При изследване на коефициента на интелигентност обикновено се проверява два вида интелигентност – пространствено-логична, словесно-логична. Ключовата дума за обяснението на разликата между знания и интелигентност е именно логичност. Ако не притежаваш логичен ум, не можеш да бъдеш интелигентен, може да си даваш вид на такъв, но бързо истината би излязла на яве.
Да бъдеш интелигентен...! Какво означава в реалност това? Да знаеш всичко по даден проблем, или съвсем малко, но да умееш да го използваш и да се справиш бързо и правилно... Интелигентността не означава да знаеш всичко, а само необходимото и да притежаваш бърз и аналитичен ум, благодарение на който да съумяваш да се справяш със ситуацията.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - некои поправки
07.12.2010 11:11
думата обикновено се пише с едно Н,
местност , а не месност....
цитирай
2. allbu - Обикновено си е моя грешка, но за ...
07.12.2010 12:17
Обикновено си е моя грешка,но за местност е виновна клавиатурата...Но все пак , много благодаря за корекцията :) А аз смятам, че некои не е най-книжовната форма, но не мисля да задълбавам.
цитирай
3. анонимен - НЕ е важно колко знаеш,
07.12.2010 18:36
важно е как го знаеш.
/фр.пословица/
Поздравление за симпатичните разсъждения!
цитирай
4. allbu - Blagodarq
09.12.2010 12:10
Blagodarq
цитирай
5. minevv - a
01.10.2013 09:37
клко е вашето IQ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: allbu
Категория: Други
Прочетен: 37718
Постинги: 21
Коментари: 12
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031